Basisgegevens

Landstalen Frans
Hoofdstad Parijs
Oppervlakte 551 500 km²
Munteenheid Euro
Inwoners 62.814.233 (2016)

Informatie

Frankrijk heeft een oppervlakte van 543.965 km² (exclusief overzeese gebieden) en is daarmee het grootste land van West-Europa met een inwonertal van meer dan 60 miljoen. De hoofdstad Parijs is de meest bezochte stad van Europa. Voor Nederlanders is Frankrijk een belangrijk vakantieland. Meer dan een kwart van Frankrijk is met bossen bedekt en ruim de helft heeft een agrarische bestemming. Onder andere de bodemgesteldheid en de ligging hebben van Frankrijk een groot wijnbouwland gemaakt en het behoort tot 's werelds grootste wijnproduceurs.


In het noorden grenst het aan België en Luxemburg, in het oosten aan Duitsland, Zwitserland en Italië, in het zuiden aan de Middellandse Zee, Monaco, Andorra en Spanje en in het westen aan de Atlantische Oceaan en via de kanaaltunnel aan Engeland. Het Middellandse Zee-eiland Corsica, voor de Italiaanse kust, behoort eveneens tot Frankrijk.


Frankrijk is na Rusland en Oekraïne het grootste land van Europa en, naar West-Europese begrippen, tamelijk dunbevolkt; de bevolkingsdichtheid is circa een kwart van die van Nederland. Er is veel natuurschoon in een enorm afwisselend landschap, met veel verschillende klimaten en subklimaten. Frankrijk is een geliefd vakantieland voor de Fransen zelf en voor veel buitenlandse toeristen. In de Alpen, de Pyreneeën en het Centraal Massief wordt veel geskied.


Frankrijk heeft geografisch twee gezichten: het noorden en westen van het land bestaan voornamelijk uit laagland, het zuiden en oosten grotendeels uit hoogland en bergen. De hoogvlakten en gebergtes hebben geologisch gezien "oude en nieuwe" oorsprong. In het noordoosten zijn de Ardennen en de Vogezen, in het westen het Armoricaans Massief en in het zuiden het Centraal Massief, de "oudere" gebergtes. In het oosten zijn de Jura en de Alpen, in het zuiden de Pyreneeën, "jongere" gebergtes die tevens een natuurlijke grens vormen; de Jura met Zwitserland, de Alpen met Italië, de Pyreneeën met Spanje.

Bron: wikitravel

Gemaakte reizen

Skivakantie Alpe d'Huez 2013

Alpedhuez

Als wintersportbestemming koos ik dit jaar met enkele vrienden voor Alpe d'Huez als bestemming. We trokken met de bus via Sunweb voor 1 week naar de Frans Alpen.

lees meer

Skivakantie La Plagne 2012

La Plagne

Met enkele vrienden gingen we voor één week op skivakantie naar het dorp La Plagne in Frankrijk. We gingen met de reisorganisatie Sunweb.

lees meer

Skivakantie Les Deux Alpes 2011

Les Deux Alpes

In 2011 ging ik met drie vrienden op skivakantie naar het Franse Les Deux Alpes. We boekten deze busreis via Sunweb.

lees meer

Skivakantie Val Thorens 2010

Val thorens

In 2010 ging ik met twee vrienden op skivakantie in Val Thorens in het enorme skigebied Les Trois Vallées. We gingen met de bus via Sunweb en verbleven in de appartementen Résidence Le Cheval Blanc.

lees meer

Skivakantie La Norma 2009

La Norma

In 2009 ging ik voor het eerst op een skivakantie van één week. Ik ging samen met een goede kameraad skiën in het kleine skigebied van La Norma in Frankrijk. We reden zelf met de auto en konden op de terugweg zo even halt houden in Lausanne.

lees meer

Bezochte plaatsen