Agra ligt in het gelijknamige district Agra, aan de rivier de Yamuna. Agra ligt in het noorden van India. De oude kern van Agra is een wirwar van straatjes en steegjes. Het nieuwe gedeelte in het zuiden van de stad staat bekend als Sadar Bazaar. In Agra is een universiteit en de stad neemt daardoor een vooraanstaande positie in op het vlak van cultuur en onderwijs.

Taj Mahal

Taj Mahal is wereldberoemd en te bewonderen in Agra. Het is een niet te missen item tijdens een reis naar India. Het beeld is gemaakt voor de vrouw van Sjah Jahan en is van zuiver marmer. Volgens de legende was het de bedoeling om een kopie van de Taj Mahal te bouwen aan de overzijde van de rivier, maar dan in het zwart. Tegenwoordig loopt het storm bij dit gebouw en worden er vele foto's gemaakt.

Agra Fort

De militaire constructie Agra Fort is gebouwd in 1565 door de Mogolkeizer Akbar. Het fort diende om de stad te beschermen en staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het fort is te herkennen aan een lange vestingmuur van 2,5 kilometer. De rode kleur van het fort zorgt ervoor dat het ook wel het Rode Fort genoemd wordt. Tot aan de tijd dat de schoonzoon van Akbar ging regeren werd er geregeld bijgebouwd.

Baby Taj

Voor de dochter van Mirzah Ghiyas werd een speciale tempel gebouwd: Baby Taj. De dochter van Mirzah Ghiyas trouwde later met de keizer en werd Licht van de Wereld genoemd. Vier jaar voor het begin van de bouw van de Taj Mahal werd de tombe van de Baby Taj gebouwd: ze lijken precies op elkaar, maar die van de Baby Taj is kleiner. De Baby Taj was de eerste Mogolconstructie in marmer. Het uitzicht vanaf de Baby Taj op de Taj Mahal is prachtig.

Bron: www.reisgraag.nl

Gemaakte reizen

Noord-India 2016

Op het einde van 2016 en enkele dagen in 2017 trok ik alleen naar het Noorden van India. In de eerste week bezocht ik ten Zuiden van New Delhi het stadje Orchha, Bharatpur met zijn vogelreservaat en Fatehpur Sikri en Agra voor de Taj Mahal. In de tweede week deed ik de Kuari Pass winter trekking in de Himalaya en bezocht ik Haridwar met de Ganges rivier. Op de heenreis had ik een lange tussenlanding in Abu Dhabi.

India
lees meer

Het weer in Agra