Basisgegevens

Landstalen Indonesisch
Hoofdstad Jakarta
Oppervlakte 1 919 440 km²
Munteenheid Indonesische roepia
Inwoners 237.641.326 (2010)

Informatie

Indonesië is een zeer grote archipel in Zuidoost Azië die zich uitstrekt over de evenaar tussen de Indische Oceaan en de Stille Oceaan. Het heeft landgrenzen met Maleisië in het noorden en met Oost-Timor en Papoea-Nieuw-Guinea in het oosten, en grenst over water met Australië naar het zuiden, en Palau, de Filipijnen, Vietnam, Singapore en Thailand naar het noorden, India naar het noordwesten.

Indonesië is de slapende reus van Zuid-oost-Azië. Met ruim 18.000 eilanden (waarvan overigens 6.000 onbewoond!) is het de grootste archipel in de wereld. En met ruim 210 miljoen inwoners het op 4 na meest bevolkte land ter wereld, na China, India en de VS. Ook heeft het de grootste moslimpopulatie ter wereld.

Het land adverteert zichzelf graag als de ultieme verscheidenheid en die slogan klopt goed, hoewel niet altijd in positieve zin. Het tropisch regenwoud is het op een na grootste in de wereld, na Brazilië, en dit wordt met dezelfde angstaanjagende snelheid omgehakt als aan de andere kant van de wereld gebeurt. En terwijl de rijken winkelen in Jakarta en op Bali, is het het enige OPEC-land dat olie moet importeren en ondertussen verdient de helft van de bevolking nog geen €2 per dag. Ook de infrastructuur blijft achter en dat betekent dat je tijdens het reizen geduldig, praktisch en flexibel moet zijn.

De Indonesiërs, zoals eigenlijk alle mensen, kunnen of extreem vriendelijk of zeer onbeleefd zijn tegen buitenlanders. De meesten behoren echter tot de eerste groep en ook wanneer je je buiten de begaande paden begeeft zul je in de regel een meer dan warm onthaal krijgen.

Bron: wikitravel

Gemaakte reizen

Indonesië 2016

Samen met twee vrienden koos ik als bestemming voor de zomer van 2016 tijdens het bouwverlof voor Indonesië. We begonnen onze rondreis in Jakarta waar we een binnenlandse vlucht naar Jogjakarta namen. Vanuit centraal Java trokken we naar Oost-Java om vervolgens de boot te nemen naar Bali. Na enkele dagen in Bali namen we de fastboat naar Lombok om vervolgens te eindigen op de Gili-eilanden.

Indonesië
lees meer

Bezochte plaatsen