Dana is een klein plaatsje in Jordanië. Vanaf hier kan je wandelen in het Dana Nature Reserve. Dit oudste beschermde gebied in het land heeft een hele afwisselende natuur van bergen tot laaglanden. Naast natuur zijn er in het park ook nog een aantal archeologische vondsten.

De Wadi Dana is het hart van het Dana Nature Reserve. Het park loopt van 1200 meter tot -100 meter. Hierdoor is de natuur erg afwisselend. Er komen in het park meer dan 700 verschillende plantensoorten voor, 200 soorten vogels en 38 soorten zoogdieren. De zeldzame zoogdieren zoals de Ibix kom je niet snel tegen. In de lagere gelegen delen van het park wonen ook bedoeïenen.

Er zijn in het park diverse wandelroutes maar een deel is alleen toegankelijk met een gids. Voor de gidsen zijn vaste prijzen vastgesteld door het RSCN; de beheerder van de nationale parken in Jordanië. Tijdens de Ramadan zijn er geen gidsen beschikbaar. Een tocht die je zelfstandig kunt maken is bijvoorbeeld de village tour trail. Dit is een korte tocht vanuit Dana in de hogere gelegen regio's van het park. Slaap je in het Rummana camp dan is het Rumanna mountain trail een andere korte tocht die je zelf kunt maken.

De langste en meest afwisselende tocht die je zelfstandig kunt maken is de Wadi Dana Trail.  Volgens de RSCN 14km maar volgens onze GPS 19km (en dat zal wel kloppen). Je begint in Dana om 1200 meter hoogte en eindigt bij de Feynan eco lodge bijna 1000 meter lager. Het is een goed pad; in eerste instantie erg stijl omlaag maar later glooiend. Er zijn mooie en bizarre bergformaties en in de lager gelegen gebieden veel bloemen en planten. Je kunt na afloop van je wandeling een pick-up terug nemen vanaf Feynan naar Dana (3 uur, 60JD) of slapen in de Feynan ecolodge en dan de dag erop verder reizen. 

Vanuit Feynan kan je ook een aantal wandelingen maken in de lagere gelegen regio rondom de Wadi Dana en Wadi Gwayr. Een deel kan je zelfstandig bewandelen; voor een aantal ander routes heb je een gids nodig. In dit gebied zie je behalve de mooie natuur ook een aantal archeologische vindplaatsen zoals een neolithisch dorp maar ook Romeinse resten. Verder zijn er nog 600 jaar oude kopermijnen.

Bron: Around The Globe

Gemaakte reizen

Jordanië 2014

Some description

In 2014 reisde ik samen met 2 reisgenotes naar Jordanië voor 10 dagen. We huurden een auto om in deze korte tijd zoveel mogelijk van het land te zien. We bezochten tijdens onze rondreis Mount Nebo, gingen drijven in de Dode Zee, snorkelen in Aqaba, wandelen in Wadi Rum, Petra en Dana National Park en reden de Kings Highway af richting Madaba en de luchthaven.

lees meer

Het weer in Dana Biosphere Reserve