Dubrovnik, in het uiterste zuiden van Kroatië, is het voorbije decennium op toeristisch vlak aan een ware opmars begonnen. De stad wordt niet voor niets de parel aan de Adriatische Zee genoemd. Hoewel nog enkele restanten van de Joegoslavische burgeroorlogen te zien zijn, primeren de inspanningen van de bewoners om de stad opnieuw zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dubrovnik is die inspanningen meer dan waard want de stad heeft zoveel te bieden dat enkele dagen ongetwijfeld te kort zijn om haar ziel te ontdekken.

Enerzijds is er het oude stadsgedeelte aan het water, waarvan de stevige stadsmuren de indruk van een fort wekken, maar ook de statigheid van een lang, maar vooral stijlvol architecturaal verleden weerspiegelen. Binnen die vier muren zijn de historische bezienswaardigheden letterlijk tegen elkaar aangebouwd. De straten die er tussendoor lopen zijn op zich al het bezoeken waard. Kathedralen, kloosters, musea, torens, alles concentreert er zich binnen enkele honderden vierkante meter.

Maar ook buiten de stadsmuren houden de schatten niet op. De vele stranden van de Riviera verleiden tal van toeristen en bewoners tot zonnekloppen. Op sommige daarvan verandert de sfeer ’s avonds in een stemmige uitgaansomgeving met heerlijke cocktails en bijhorende muziek.

Vanuit de oude en de nieuwe haven vertrekken dagelijks boten en ferry’s naar de vele eilanden die op korte afstand van de stad liggen en die je meenemen in een totaal andere, verrassende wereld. Lokrum en Mljet zijn twee namen die je zeker een bezoek waard zijn tijdens je stedentrip. Verder is Dubrovnik een heel gezellige stad om gewoon in rond te kuieren en te genieten van de mediterrane sfeer en mentaliteit. Net groot genoeg om te blijven verrassen, net klein genoeg om niet in verloren te lopen. Een citytrip die de gulden middenweg aan de Adriatische Zee biedt dus.

Bron: Take a trip

Gemaakte reizen

Montenegro 2013

Some description

In 2013 trok ik met twee reisgenoten naar Montenegro voor een wandelvakantie. We bezochtten het Durmitor en Prokletije Nationaal Park, Skadar Lake, de baai van Kotor en ten slotte Dubrovnik in Kroatië. Een prachtige reis door misschien wel één van de meest ongerepte bergregio's van Europa.

lees meer

Het weer in Dubrovnik