Nationaal Park Durmitor is een berggebied in het noorden van Montenegro met uitzonderlijk natuurschoon. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO (Verenigde Naties). Het panorama van Durmitor bestaat uit tal van bergtoppen, scherpe kloven, gletsjers, lange sneeuwtongen, uitgestrekte weiden, oude bossen en unieke bergmeren (zoals bijvoorbeeld Trnovačko Jezero). Het gebied is rijk aan flora en fauna; bijzondere beschermde dier- en plantensoorten. In het park snijdt de rivier de Tara door de Tarakloof, de grootste kloof van Europa en na de Grand Canyon de grootste van de wereld.

Durmitor heeft een Alpenklimaat met lange winters en korte zomers. En opmerkelijk, de herfst is warmer dan het voorjaar. In een gemiddeld jaar ligt er meer dan 120 dagen sneeuw. Hoger in de bergen gelegen skipistes zijn voor meer dan 150 dagen per jaar bedekt met sneeuw. Op de hoogste gedeelten van Durmitor ligt zelfs de hele zomer sneeuw waar skiliefhebbers hun sport het hele jaar kunnen beoefenen.

In het voormalige Joegoslavië was de top van de berg Durmitor, ook wel bekend als de Bobotov Kuk (2522 m), de op een-na-hoogste bergtop van het land, na de Triglav (2864 m) in de Julische Alpen in Slovenië. Het Durmitormassief telt 48 toppen die hoger zijn dan 2000 meter.

Bron: wikipedia

Gemaakte reizen

Montenegro 2013

Some description

In 2013 trok ik met twee reisgenoten naar Montenegro voor een wandelvakantie. We bezochtten het Durmitor en Prokletije Nationaal Park, Skadar Lake, de baai van Kotor en ten slotte Dubrovnik in Kroatië. Een prachtige reis door misschien wel één van de meest ongerepte bergregio's van Europa.

lees meer

Het weer in Durmitor National Park