Warschau een unieke stad, gelegen in het centrum van Europa op het kruispunt van handelsroutes van West naar Oost en van Noord naar Zuid. Het is een stad vol contrasten, waar je historische monumenten treft naast hedendaagse architectuur. In Warschau ontmoeten oosterse en westerse invloeden elkaar, en gaan toekomst en traditie hand in hand.

Wonderbaarlijk genoeg is het nauwelijks aan Warschau af te lezen dat de stad zwaar heeft geleden onder de Tweede Wereldoorlog. Want onmiddellijk na de oorlog werd het herstel ter hand genomen en werd de stad op minutieuze wijze herbouwd. Dit gebeurde op basis van oude foto’s, afbeeldingen en schilderijen. Zo werd het Warschau herschapen zoals het er in de 17de en 18de eeuw uitzag. In 1980 werden deze herstelwerkzaamheden door de UNESCO bekroond, toen de stad op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst. Sinds Polens toetreding tot de EU in 1994 is de stad nog verder verfraaid.

Warschau wordt doorsneden door de rivier de Wisla. Voor bezoekers is met name de westelijk oever interessant. Hier liggen de Oude Stad (Stare Miasto) en de financiële wijk, die vooral bekend is van het Paleis van Cultuur en Wetenschappen. Dit reusachtige witte bouwwerk werd de stad geschonken door 'het volk van de Sovjet-Unie' en de meningen erover lopen nog altijd uiteen.

De meeste historische bezienswaardigheden van de hoofdstad bevinden zich langs de zogenaamde Koninklijke Route (Trakt Królewski) . Deze begint bij het Koninklijk Paleis in de Oude Stad en eindigt bij het Koninklijk Lazienki-Park en het Belvédère-Paleis. De Oude Stad is een fascinerend complex van historische huizen en kerken.

Sinds de val van het communisme in 1989 heeft Warschau zich in hoog tempo ontwikkeld tot een dynamische stad, die ’s zomers wemelt van de terrassen en straatartiesten, waar de cultuur bloeit en die een bruisend uitgaansleven kent.

Bron: Polen travel

Gemaakte reizen

Warschau 2016

Op het einde van 2015 had ik nog enkele verlofdagen over. Ideaal om een citytrip te combineren met het vieren van het nieuwe jaar in het buitenland. De bestemming werd de hoofdstad van Polen, Warschau. Met enkele reisvrienden ging ik voor vier dagen naar Warschau.

lees meer

Het weer in Warschau