Informatie, foto's, verslag, links van Marrakesh, Toubkal Nationaal Park (Marokko)

Voor de zomer van 2014 koos ik een groepsreis van Bootz naar Marokko, dit is de jongerenafdeling van Anders Reizen met vooral actieve reizen. Behalve enkele dagen in Marrakech bestond de reis uit een trektocht door het Toubkal nationaal park met als hoogtepunt de beklimming van de berg Toubkal. De top van deze Toubkal is de hoogste van Noord-Afrika en is 4167 meter hoog.

Toubkal

Verslag

 • Dag 1 tem 2 - Marrakech

  Salaam Aleikum, Ahlan w Sahlan in Marrakech! Welkom in de Rode Stad. Een klinkende naam en een bruisende levensader. Tijdens de eerste 2 dagen hadden we ruim de tijd om Marrakech te verkennen. We kwamen immers erg vroeg aan 's morgens vanuit Brussel. Dit weliswaar in een hitte van meer dan 40 graden!

  We bezochtten ondermeer het Jemaa El-Fnaaplein: het kloppende hart van Marrakech en een Grand Cru cultuurbad! Een Arabisch sprookje met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers... you name it! Een mix van kleurtjes, geurtjes en geluiden vanop één van de sfeervolle terrasjes.

  Jemaa El-Fnaaplein

  Daarnaast bezochtten we de Koutoubiamoskee (waar we jammer genoeg niet naar binnen mochtten als niet-moslims), de oude stadsmuren, de Ben Youssef Medersa, Jardins de la Menara, Jardin Majorelle (tuin van Yves Saint Laurant). Vooral deze laatste tuin is absoluut de moeite om te bezoeken, erg knap!

 • Dag 3 tem 11 - Toubkal nationaal park

  Weg uit het labyrint dat Marrakech genoemd wordt: we gingen op zoek naar het dorpje Tamatert, diep verborgen in de Hoge Atlas. In die Hoge Atlas vind je de habitat van de berbers, die de roots van Marokko in zich dragen. Hier ontmoetten we ook onze lokale ploeg, inclusief ezels. Die van de bagage, jawel.

  Tamatert

  Op dagen 4 en 5 werden de spieren al wat opgewarmd. De indrukwekkende Tacheddirt-bergpas (3172 m) stond op het menu met een adembenemend zicht over de Atlas. Van op de pas kan je enkel weer naar beneden, en dat deden we langs  de Ourika-rivier. En voor het leuk te maken ook door de Ourika-rivier. In de namiddag bezochtten we Setti Fatma, een heus bedevaartsoord.

  Ourika-rivier

  Van dag 6 tem 9 volgde het mooiste deel van de trek. Langs prachtige kloven en door dorpjes waar het berberleven ongestoord zijn traditionele gang gaat. Huizen zijn opgetrokken uit rotsen en leem, en vaak in terrasvorm tegen de bergflanken aangebouwd. Langs een rivier en zomerweides met herders en kudden trokken we richting Oumchichka-pas (2950 m) en hier kregen we voor het eerst goed de Toubkal te zien. Een lange afdaling bracht ons tot in het brongebied van de Sous-rivier. Van Amsoezart (1797 m) was het nog een korte tocht langs een sliert dorpjes naar het hoge Ifni-meer (2295 m). Een prachtige aanblik, het staalblauwe water tussen de okerbruine rotshellingen!

  Toubkal

  De volgende dag was het puffen want onafgebroken stijgen tot de Neltner-hut (3200 m). ’s Anderendaags was er eindelijk de finale klim naar de top (4167 m), soms steil en lastig. Het werd voor mij heel erg lastig omdat ik ’s morgens ziek wakker werd. Boven is het uitzicht overdonderend en zijn alle inspanningen snel vergeten. We daalden in 1 ruk terug af naar Tamatert, waar een laatste keer in de bergen overnacht werd.

 • Dag 12 tem 13 - Marrakech

  Na een ontbijtje in Tamatert verlieten we de Hoge Atlas om terug te keren naar het drukke Marrakesh. We bezochtten er ondermeer nog de paleizen Bahia en El Badii en gingen naar een lokale Hammam, een unieke ervaring.